Пабло Пикасо имал изключително властен характер и огромно влияние над жените в живота

...
Пабло Пикасо имал изключително властен характер и огромно влияние над жените в живота
Коментари Харесай

Разноликият Пабло Пикасо - демонът, унищожил 7 жени

Пабло Пикасо имал извънредно могъщ темперамент и голямо въздействие над жените  в живота си. Много обичал да споделя: " За мен има два типа дами - богини и изтривалки ".

Всъщност през целия си живот се е старал много старателно, когато срещне богиня, да я трансформира в бърсалка. На остарели години на въпрос на публицист по отношение на предишното му, Пикасо декларира: " Аз съм Дяволът " - и продължава - " Когато срещна нова жена, аз желая да унищожа предходната. Това е ключът към безконечната младост - да убиеш предишното. "
 Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо
Първата от седемте му жертви е Фернанде. Запознават се, когато Пикасо идва в Париж, откакто към този момент е получил популярност в родната си Испания. Още е млад и няма средства. Фернанде имала брачен партньор, който бил доста по-възрастен от нея и към този момент страдал от старческа деменция. Тя театралничила за доста художници, само че Пикасо ѝ забранил да театралничи на други създатели с изключение на на него. Когато правел галерия в дома си, желал тя да лежи на диван и да излъчва еротика, която да добавя преживяването от картините му. Това може да се назова полагане основите на пърформанса.

Зад гърба ѝ запачва връзка с държанка номер 2 - Марсел. Много обичал да лъже най-малко по 2 дами по едно и също време. Наричал Марсел Ева (за него била нещо като първата жена на земята). Избягали дружно и оставили Фернанде безутешна. Но връзката им издържала 2 години, тъй като Марсел умряла от туберкулоза. Според Пикасо умряла от депресия, тъй като не желала да се бори. Цяла година я преживявал и нямал държанка. Това е много дълъг интервал за него.

Всичко се трансформирало, когато срещнал съветската прима-балерина Олга Хохлова. Тя постигнала нещо голямо - сключили брак, и то в съветската черква в Париж. Той, от своя страна, я предиздвикал да спре с балета и то тъкмо по средата на турне. На 40 години станал татко за първи път на сина им Паоло. Но след раждането Олга не си върнала предходната фигура. Станала свадлива, ревностна и дебела. Пикасо ѝ изневерявал, тя го следяла и му вдигала скандали. Той твърдял, че животът му е призрачен сън. Рисувал я като страшилищата от гръцката митология. Но не ѝ изискал бракоразвод, тъй като нямали предбрачен контракт и щяла да получи половината му имущество. Затова довел младата си държанка Мари-Терез в дома им. Чашата преляла и Олга си отишла сама, само че останали женени до гибелта ѝ. Синът им по този начин и не съумял да го накара да отиде на погребението ѝ.

 Пабло Пикасо Getty

Връзката му с Мари-Терез е най-еротичната в живота му. Той е на 53, тя е на 17 години и извършва всичките му мечти. Обичал да споделя, че в леглото е отлична ученичка. Тя ражда второто му дете - Мая. Единственият ѝ минус е, че не схваща от изкуство и не е умна.

Тогава срещнал художничката Дора Маар . Заживял раздран сред двете къщи. Когато имал потребност от секс и сготвена вечеря, ходил при Мари-Терез. Когато имал потребност от секс и диалози за изкуство и философия, отивал при Дора Маар. Тя била доста влюбена в него и даже го въодушевила да нарисува Герника (най-значимата му творба). За страдание схванала, че не може да има деца. От страна на Пикасо последвали безкрайни насмешки и унижения. Никога не се възстановила душевен и след края на връзката им страдала от меланхолия до края на живота си.

Веднъж Мари-Терез и Дора Маар се засекли на едно място и почнали да се бият за Пабло. Той разказва този миг като най-великия в живота си.
 Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо  Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо
Напуснал и двете едновременно поради 21-годишната студентка Франсоаз. Тогава Пикасо бил на 61. Тя учела за художничка. Родила му 2 деца (Клод и Паломита). Търпяла свадите на Олга, просенето на пари на сина му Паоло. Той се трансформирал в наркоман, тъй като татко му го мразел, тъй като нямал живописен гений. Казвал, че не може да повярва, че му е наследник.

Франсоаз става известна като единствената жена, напуснала Пабло Пикасо. В един миг решила, че униженията ѝ стигат и че би трябвало да резервира достолепието си. Пиковият миг пристигнал, когато изгасил цигарата си върху бузата ѝ. След края на връзката им написа книгата " Живот с Пикасо ". След като я прочели децата, сами решили, че няма да поддържат връзка с татко си. Тя е най-интелигентната от дамите му. Дори станала професор в калифорнийския университет.

След къс интервал сключил втория си брак с испанката Жаклин. Той е на 71, тя на 30 години. Остава последната жена в живота му - вдовицата на Пикасо. По време на брака им тя забранила на всичките му наследници да се приближават до него, с цел да не го ядосват. Твърдяла, че заслужават всичко, което им предизвикал, тъй като той бил талант, а те едно нищо. Казвала, че му би трябвало единствено успокоение, с цел да твори.

Пабло Пикасо умира на 08.04.1973 година на 91 години. След себе си повлича лавина от несгоди. Внукът му Пабло (Паоло кръстил първият си наследник на татко си, с цел да го омилостиви) желал да отиде на погребението. Жаклин не го пуснала на гробището. Той бил мъчително сензитивен. Изпил одеколона си и умрял от изгаряне на вътрешностите. Баща му взел свръх доза опиати от тъга и също умрял. Мари-Терез се обесила.

 пикасо Getty Images / Guliver

Живите деца на Паоло, Мая (дъщерята на Мари-Терез) и Клод и Паломита (децата на Франсоаз), почнали да водят борби с Жаклин за наследството. Колкото и да ѝ се желало да прогони всички, съдът ги признал за равноправни наследници.

На сутринта, преди да се реализира галерия в чест на умрелия Пикасо, Жаклин се простреляла в слепоочието, до момента в който лежала в леглото си.

 пикасо Getty Images / Guliver

Въпреки разноликото му творчество, може би най-големият гений на Пабло Пикасо е бил да втълпява на хората, че не могат да живеят без него, колкото и зле да се държи с тях. Всички художници са имали потребност от вдъхновения и са рисували обичаните си дами, само че единствено той е имал потребност ги унищожава, с цел да се усеща добре.

 пикасо Getty Images / Guliver
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР